TAVUS KUŞU HAKKINDA BİLGİ

tavuskuşu, tavuskuşu özellikleri
TAVUS KUŞU HAKKINDA BİLGİ

Sülüngiller ailesinden olan tavus kuşu ülkemizde ilgi gördüğü gibi güzelliği ve kuyruğu ile tüm dünyada ilgi odağı haline gelmiştir. Asya'ya özgü olup 5 metreye ulaşabilen uzunluğu ile bilinen en büyük uçan kuş türüdür. Boylarının %60 kadarı kuyruktan oluşur ve 8 ile 13 kilogram arasında ağırlıkları vardır. Vahşi doğada tavus kuşu avcıları başında leopar, kaplan ve melez olan vahşi
 kedi cinsleri gelmektedir. Tehlikeyi algılayan kuşlar ağaçlara saklanıp geceyi orada geçirebilirler. Çok eşli olan tavus kuşları terk edildiği zaman kalp kırıklığı ve üzüntü hissetmektedir.

TAVUS KUŞLARININ ÖZELLİKLERİ

Tavus kuşlarının en ilgi çekici özelliği 1.5 metre uzunluğa sahip olan kuyrukları olmaktadır. Uzunluğu ile güzel görüntüye sahip olması sayesinde dünyada kuyruğu ile ilk sıralarda yer alan hayvan olabilir. Erkek tavus kuşları çoğunlukla kuyruklarını kapaklı tutarlar. Dişiye kur yaptığı zaman kuyruğunu açarak etkilemeye çalışır. Yelpaze şeklinde açılan kuyruklar sadece erkek kuşlarda bulunmaktadır.

Kuyruk renkleri tavus kuşu türleri arasında farklılık göstermektedir. Ancak genellik ile altın sarısı, yeşil ve mor renklerin çoğunlukta olduğu bir renk cümbüşüne sahiptirler. Dişiler erkeklere göre daha küçük yapıya sahip olup, daha kısa ve görüntüden eksik bir kuyruk yapısına sahiptir. Kuyruk renkleri daha renksiz olan dişiler siyah ve gri tonları ile kendilerini gösterirler.

Erkek tavus kuşlarının sahip olduğu ses tonu oldukça kötüdür. Birçok kişi tavus kuşu sesinden rahatsız olabilmektedir. Doğada hem etçil hem otçul olarak beslenen tavus kuşları ot ve küçük böcekler ile beslenmektedir. Grup halinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Dişi kuşlar ortalama olarak 12-13 adet yumurta yapıp 30 gün kuluçkaya yatar ve sonunda civcivleri ortaya çıkarır.

Olağanüstü tüyleri sahip olan tavus kuşları insanlar tarafından avlanmaktadır. Bu yüzden de sayıları oldukça azalmış ve birçok ülkede avlanmaları yasaklanmıştır. Yenilenebilen bir kuş türü olup eti oldukça lezzetlidir, fakat etini bulmak neredeyse imkansız hale gelmiştir. Tavus kuşları geçmişten günümüze değin güzellikleri ve heybeti ile birçok ülke tarafından kutsal hayvan olarak kayıtlara geçmiştir.

TAVUS KUŞLARI HAKKINDAKİ İLGİNÇ GERÇEKLER

tavus kuşu, tavus kuşu özellikleri, tavus kuşu hakkında gerçekler
TAVUS KUŞLARI HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER


  • Kuyruklarının bu derece göz kamaştıran bir halde olmasının sebebi vardır. Tavus kuşları sahip olduğu kristal benzeri yapı ile çok küçük ve farklı olan dalga boylarını yansıtırlar. Miktarları aralıklara göre değişkenlik gösterse de herkesin bildiği parlak floresan renkler ile tanınmaktadırlar. Sinek kuşları ve parıldayan kelebekler de bu yapıya sahiptir.
  • Tavus kuşları tüysüz bir şekilde doğar ve erkek yavrular yaklaşık 3 yaşına kadar tüylerini büyütmeye başlamazlar. Yavru kuşun cinsiyetini rengini değiştirmeye başladığı, yaklaşık 6 ay öncesine kadar belirlemek mümkün olmayabilir.
  • Tavus kuşları tüyleri dolayısı ile avlanmaktadır ancak buna ihtiyaç yoktur. Çiftleşme mevsiminden  kuşlar tüylerini dökmeye başlar. Ortalama olarak 20 yıl yaşayan tavus kuşunun öldürülmeden tüylerinin toplanması oldukça kolaydır.
  • Bütün tavus kuşları yeşil, mavi ve benzeri renge sahip değildir. Üreme neden ile düz beyaz şekilde olan kuşlar da vardır. Bazı kişiler albino olduklarını söylese de göz renkleri normal yapıda ve albino değildir. Erkek ve dişi beyaz tavus kuşu yetiştirmek ve üretmek mümkündür. Bu sayede ortaya çarpıcı ve muazzam bir görüntü çıkmasına önderlik edilebilir.



   

0 yorum