KEKLİK HAKKINDA BİLGİ
Yabani bir kuş türü olan keklik, sülüngiller familyasına ait olup bıldırcın gibi aynı av hayvanı olduğu gibi aynı zamanda da evcil olarak beslenmektedir. Eti ve yumurtasının oldukça güzel olması ile ticari anlamda büyük bir rağbet görmektedir. Morfolojik olarak ön plana çıkan keklikler Fransa, İspanya, Macaristan ve ABD gibi ülkelerde özel olarak bakılmaktadır. Ülkemizde özellikle Anadolu Bölgesinde birçok meraklısı bulunmaktadır.
14 farklı türe sahip olan kekliklerin Türkiye'deki en yaygın türü Kınalı Keklik olmaktadır. Roman, şiir ve türkü gibi yerlere konu olan keklikler artık bir kültürel miras haline bürünmüştür. Ufak kafeslerde evde kolayca bakılabildiği gibi profesyonel olarak keklik avlakları ve keklik yetiştiriciliği de ayrı bir şekilde uygulanmaktadır. Türkiye'de de özellik ile Çatalca ve Nazilli gibi kentlerde bu uygulama yerine getirilmektedir.
KEKLİK FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Sülünden küçük, bıldırcından büyük olan kekliklerin en çok bilinen ve değinilen kısmı ötüşleri olmaktadır. Keklikler kendilerine has ve tok bir sese sahiptirler. Bu yüzden ötüşü ile kendilerini ayırırlar. Kısa kuyruğa sahip olan keklikler yuvarlak kanatlı ve dolgun vücudu ile fiziksel yönlerini ortaya çıkarırlar.
Erkek keklikler 500-700 gram ağırlığa sahip olurken, dişiler erkeklerden daha hafif olmaktadır. Olgunlaşan kekliklerin mahmuzlarına bakılarak cinsiyet ayrımı yapılır. Erkeklerin sahip olduğu mahmuz dişilerden daha büyüktür.
0 yorum