KEKLİK HAKKINDA BİLGİ

keklik, keklik bakımı, kınalı keklik

Yabani bir kuş türü olan keklik, sülüngiller familyasına ait olup bıldırcın gibi aynı av hayvanı olduğu gibi aynı zamanda da evcil olarak beslenmektedir. Eti ve yumurtasının oldukça güzel olması ile ticari anlamda büyük bir rağbet görmektedir. Morfolojik olarak ön plana çıkan keklikler Fransa, İspanya, Macaristan ve ABD gibi ülkelerde özel olarak bakılmaktadır. Ülkemizde özellikle Anadolu Bölgesinde birçok meraklısı bulunmaktadır.

14 farklı türe sahip olan kekliklerin Türkiye'deki en yaygın türü Kınalı Keklik olmaktadır. Roman, şiir ve türkü gibi yerlere konu olan keklikler artık bir kültürel miras haline bürünmüştür. Ufak kafeslerde evde kolayca bakılabildiği gibi profesyonel olarak keklik avlakları ve keklik yetiştiriciliği de ayrı bir şekilde uygulanmaktadır. Türkiye'de de özellik ile Çatalca ve Nazilli gibi kentlerde bu uygulama yerine getirilmektedir.

KEKLİK FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Sülünden küçük, bıldırcından büyük olan kekliklerin en çok bilinen ve değinilen kısmı ötüşleri olmaktadır. Keklikler kendilerine has ve tok bir sese sahiptirler. Bu yüzden ötüşü ile kendilerini ayırırlar. Kısa kuyruğa sahip olan keklikler yuvarlak kanatlı ve dolgun vücudu ile fiziksel yönlerini ortaya çıkarırlar.

Erkek keklikler 500-700 gram ağırlığa sahip olurken, dişiler erkeklerden daha hafif olmaktadır. Olgunlaşan kekliklerin mahmuzlarına bakılarak cinsiyet ayrımı yapılır. Erkeklerin sahip olduğu mahmuz dişilerden daha büyüktür.

KEKLİK BAKIMI

keklik, keklik bakımı, keklik yetiştiriciliği
Diğer evcil kuşların kafeslerine göre kekliklerin yaşadıkları biraz farklıdır. Tahtadan ve kubbe şekli ile yapılan kafeslerde keklikler grup halinde yaşamayı tercih ederler. Otçul hayvan olduklarından dolayı beslenmeleri oldukça kolaydır. Genellik ile doğada kırsal kesimlerde yetişen keklikler nane, kekik ya da etrafta bulunan diğer bitkiler ile beslenerek hayatlarını sürdürür. Bu sayede evcil olarak da kolay bir şekilde beslenip bakımları yapılabilir. Genel olarak besin kaynakları tahıl olmak ile birlikte keklik ne yer sorusunun cevabından biri de böcek ve kurtlardır.

Keklik üretimi için 3 dişi 1 erkek şeklinde gruplar oluşturulup bakım yerlerine konulur. Nisan ve Mayıs aylarında yumurtlamaya başlayan keklikler 30-50 arasında yumurta yaparlar. 24 günlük kuluçka serüveni ile yavru keklikler yumurtadan çıkıp kısa bir süre içerisinde olgunluğa ulaşırlar.

0 yorum