BAYAĞI BILDIRCIN


bıldırcın, bayağı bıldırcın
Bayağı Bıldırcın
Bayağı bıldırcın narin ve sert gagası ile küçük başlı bir kuş türüdür. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında Afrika'ya göç edip kış mevsimini burada tamamlarlar. Mart, Nisan ve Mayıs gibi aylarda Rusya ve Romanya'da yer alan bozkırlara dönerler. Gece zamanları alçaktan uçarak göçlerini gerçekleştirirler.

Bayağı Bıldırcın Özellikleri

Baş bölgeleri koyu kahverengi, gözlerinin çevresi ise beyaz halkadan oluşmaktadır. Bıldırcın çeşitleri arasında yumurta verimi için en çok tercih edilenlerin başında yer alır. Vahşi hayatlarında ot, tahıl tarlası ve bodur ağaçlardan oluşan alanlarda gezinerek kurtçuk, tohum ve böcekler ile beslenirler. Çalılık altını eşip oluşturdukları çukurlara yuvalarını yaparlar. Sarı ve kahverengi benekli yumurtlarlar. Yılda 2-3 defa kuluçkaya yatarlar ve kuluçka sonucu çıkan yavrular hemen annelerinin peşine takılarak beslenmeye başlar.

Evcil ortamda yetiştirilen bayağı bıldırcın ilk olarak civciv yemi ile beslenir. 2 aylık olup yumurta dönemine geçince yumurta tavuk yemi ile beslenmeleri sağlanır. 5-6 haftalık dönemde ise kesim çağlarını ulaşırlar. Protein ve mineral madde bakımından hem yumurtaları hem de eti oldukça zengindir.

bayağı bıldırcın, bıldırcın
Bayağı Bıldırcın


Bayağı bıldırcın Coturnix cinsi ile Coturnix Coturnix türüne mensuptur. 18-20 cm boyu ile 70-155 gram aralığında ağırlıkları vardır. Yılda 200-250 yumurta salımı ile 17-20 gün aralığında kuluçka süresi bulunur. Doğal olmayan ortamlarda ortalama 11 sene yaşamlarını sürdürürler.

0 yorum