MALAY TAVUK
Saf sportif bir ırk olması ile Malay ve Hindistan adalarının tarihi tavuğu, 19. yüzyılın başında Avrupa bölgesine gelip değişik ırkların türetilmesi için kullanılmıştır.
Genel görünüm olarak yırtıcı bir kuşun sahip olduğu kafa yapısına ve sert bir bakışa sahiptir Malay tavuk ırkı. Oldukça iri, çok kaslı ve çok yüksek duruşludur. Çok kısa ve seyrek bir şekilde vücuda yapışık olan tüyleri bulunur. Neredeyse dimdik gergin bir şekilde olan duruşu ile yırtıcı kuşları andırabilir. Sırt, boyun ve kuyrukta bulunan arka bitiş çizgileri 3 yay şeklini oluşturmaktadır.
Özellik ile horozlarda net bir şekilde ortaya çıkan dövüş merakı, gözünün pek ve karakterinin kararlı olmasının gözle görülebilir şeklidir. Malay ırkının boyu 70-80 cm uzunluğunda değişkenlik göstermektedir.
HOROZA ÖZGÜ ÖZELLİKLER
Yukarı doğru yay şeklini çizen sırt hattı ile Malay horozu çok geniş bir gövdeye sahiptir. Ön taraftan köşeli gibi duran oldukça yukarıya çekilmiş omuzlara ve arka tarafa doğru yumurta şekline benzeyen sivrilen bir gövde yapısına sahiptir. Neredeyse tamamen dik duruşu ile seyrek bir tüy yapısı mevcuttur. Hatta bazı bölgelerde kırmızı deri bile görünmektedir.
Kısa ve seyrek olan boyun yele tüyleri ile dik bir şekilde taşımakta olduğu uzun bir boyun yapısı mevcuttur. Boynu kafanın arka kısmında kalın bir şekilde başlayarak aşağı doğru incelir. Ayrıca yele tüyleri saf ırklarda omuzlara kadar ulaşmaz.
Uzun, kavisli ve geniş sırtı ile yine geniş, oldukça öne doğru duruş ve yukarıya doğru çekik kanat desteği ile omuzlarını taşımaktadır. Kısa ve geniş kanat yapısı önden yukarı doğru çekilmiş biçimde vücuda yapışıktır.
Oldukça uzun ve dar kuyruk yapısı ile az kavisli olan orak tüyleri dikkat çeker. Aynı zamanda kuyruğunu biraz inik bir biçimde taşır. Sadece az bir şekilde öne doğru çıkık göğüsü geniş ve yuvarlaktır. Boyun ve uyluk yapısı ile birlikte nerede ise düz bir hat oluşturmaktadır. Göğüs kemiğinin çıplak olması ırkına göre tipik hayvanlarda bir miktar öne doğru çıkıntılıdır. Karın yapısı ise az gelişmiştir.
Kırmızı dokularında yüzü ile oldukça uzun, çok geniş bir kafa yapısına sahiptir. Kaşları öne çıkık, gözleri de derin bir şekilde yerleşiktir. Gaga arkası ile alın arasına oturmuş olan ibik yapısı küçük, yarım ceviz büyüklüğünde ve geniş boncuk şeklinde olabilir. Kırmızı ve çok küçük kulak lopları ile Malay ırkı Hint horozu inci ile sarımsı arası göz rengine sahiptir. Genç horozlarda renk sarı ile turuncu arasında olur.
Sarı ya da kemik renginde olan gaga yapısı kavisli, geniş bölmeli ve fazlası ile güçlüdür. Çok az tüye sahip olan uylukları kaslı ve uzundur. Belirgin bir şekilde vücuttan ayrı bir şekilde duruş gösterir. Kaba pulu olmayan ayakları uzun ve güçlüdür. Mahmuzları oldukça güçlü ve keskindir. Siyah, koyu sarı ve yabani renk çeşitlerinde olan söğüt yeşili ayakları Malay ırkında görülür. Uzun ve birbirinden açık olan parmakları güçlü bir pençeyi oluşturur. Arka parmaklar da iyi bir şekilde oturmuştur.
MALAY TAVUK ÖZELLİKLERİ
Malay tavukları horozlar ile benzer özelliklere sahiptir. Ayıran tek kısım boyutunun daha küçük, duruşunun daha yatay ve gücünün daha az olmasıdır. 2.5-3.5 kg arasında olan Malay tavuk 3.5 ile 4.5 kg arasında olan Malay horozundan farklılık gösterir. Tavuklarda yumurta verimi yıllık 80 adettir ve en az yumurta ağırlığı 50 gramdır. Kahverengi ya da sarı yumurta rengine sahiptir. Bilezik boyu horozlarda 24, tavuklarda ise 22'den oluşur.
0 yorum