COCHIN TAVUK

 

dev cochin, cüce cochin, cüce cochin tavuk

Menşeisi Çin'e ait olan tavuk cinsi  Cochin (Koşin), Dev ve Cüce Cochin olarak iki farklı çeşide sahiptir. Cüce çeşidi Pekin bantam olarak da isimlendirilmektedir. Ayrıca Chinese Shanghai adı ile bilinen tavuk ırkına mensup bulunmaktadır.

İnsana oldukça yakın olarak bilinen Cochin ırkı aynı zamanda dev ırkların arasında da yer alır. Sergi ve et ırkı olarak kullanılır. Çin'de bulunan Budist rahipler tarafından yetiştirilip gezginlere yedirme maksadı ile Dev Cochin ırkları bilinmektedir. 19. yüzyılın orta dönemlerinde de Britanya ve ABD'ye ihraç edilmeye başlanmışlardır.

COCHİN TAVUK ÖZELLİKLERİ

dev cochin, cüce cochin, cüce cochin tavuk

Cochin ırkı İngiltere Tavukçuluk Kulüplerinin yaptığı çalışmalar ile Amerika Standartlarına girmeyi başarmıştır. Standartlara göre resmi renkleri buff, black, cinnamon, grouse, lemon, partridge, silver buff, silver cinnamon ve white olarak belirlenmiştir. Diğer bir deyiş ile beyaz, sarı, siyah, kahverengi ve gümüş olarak resmiyet kazanmıştır. Çeşit olarak Cüce Cochin ya da bantam ırkı resmi listede yer almamamıştır.

  • Sergi ve süs hayvanı olarak günümüzde kullanılan dev ırkın yumurta sayısı yılda 130-150 adet iken, cüce ırkın 180'den oluşur. Yumurta rengi ise açık kahve ve beyaz şeklindedir.
  • 5-6 kg ağırlığa sahip olan horozları, 4 kg ağırlık ile tavuklar takip eder. Cüce ırkın horoz ağırlığı 1.5 kg, tavuğun ise 1.2 kg'dir.
  • Oldukça sevecen bir ırk olmasının yanında kolay bir şekilde evcilleşir. Horozlar az öttüğü için ses sorunu ortaya çıkmaz.

dev cochin, cüce cochin, cüce cochin tavuk
Dev Cochin ırkı iri gövdeye sahip ve cüce ırkı da büyük cinsin minyatürü şeklindedir. Tüy yoğunluğu fazla olduğu için spermlerin aktarılması biraz daha güç olur. Bu yüzden genital bölgede bulunan tüylerin kısaltılıp döllü yumurta elde edilmesi tavsiye edilir. Cochin ırkının en büyük özelliği ayaklarına kadar da tüy ile kaplı olmalıdır.
Sık kuluçkaya yattıkları için dev ırkların yatmaları pek tercih edilmez. Cüce ırklar ise tam tersine kuluçkaya yatmaları ile faydalanmaya oldukça elverişlidir. Birçok kişi Cüce Cochin Tavuk altına bıldırcın ve keklik yumurtaları koyup elverişli bir çıkım almaktadır.

0 yorum