YUMURTA BAYAT MI?

Sağlığını düşünen her insan tükettiği yiyeceklerin taze olmasını ister, tabi buna yumurta da dahildir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişiler- bebek ve çocuklar başta olmak üzere - taze ürünler tüketmek zorundadır. Günlük veya üç günü geçmemiş yumurtalar bebek ve çocuklar için oldukça idealdir. Peki tüketeceğimiz yumurtanın bayat mı taze mi olduğunu nasıl anlarız?

yumurta tazelik testi, yumurtanın taze olduğu nasıl anlaşılır

      1.Yumurtaların içerisinde ince bir hava boşluğu bulunur. Zaman ile gözenekli yumurta kabuğundan içeri               daha çok hava girer. Böylece hava boşluğu da o kadar genişler. Yumurta, soğuk su dolu olan bir                     kaseye veya bardağa konduğunda, hava boşluğunun artıp artmadığı kontrol edilebilir.

  • Yan tarafı üzerinde yumurta bardağın altında duruyorsa oldukça taze demektir.
  • Bardağın altında dik duruyor ise tazeliğini kaybediyor fakat tüketiminde herhangi bir sıkıntı olmaz demektir.
  • Suyun üzerinde yüzüyor ise bayat demektir. Böyle olması tüketilmemesi gerekir anlamına gelmez. Kırıldığında bozulmayı işaret eden herhangi bir durum yoksa rahatlıkla tüketilebilir. Hava boşluğu genişlediği için suyun üzerinde duruyor ve bayat görünümü veriyor olabilir.
      2. Yumurta sallandığı zaman cıvık sesi çıkarıyor, sarısının ve beyazının hareket ettiği hissi veriyor                          ise  taze değildir.
      3. Yumurtayı test etmenin en güvenilir yolu tabi ki kırıp kontrol etmektir.

  • Zaman ile yumurta kabuğundan içeri hava boşluğu, nem ve karbondioksit girer. Yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılıyor ise yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı bayatlamış demektir. Aynı şekilde rahatsız edici bir koku yayıyor ise tüketmemek en iyisidir.

0 yorum