CRD HASTALIĞI (MYCOPLASMOSİS)

crd hastalığı, solunum yolları hastalığı


Tavuklarda süreğen halde solunum yolları hastalığı (Cronyc Respyratory Disease - CRD) olarak adlandırılan, Mycoplasma gallisepticum grubunda yer alan bulaşıcı bir hastalıktır. Hindilerde İnfectieus Sinusitis diye adlandırılır ve her iki kanatlıda da sinüs boşluklarında, akciğer ve hava kesesinde, trahea ve göz konjonktivalarında tahribat oluşturması ile belirginliğini gösterir.

Son yıllarda CRD hastalığı tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmaya başlamış, tavuk yetiştiriciliği için büyük zararlara yol açan bir hastalık olmuştur. İlk bakışta pek önemli bir hastalık gibi görünmese de tavuk yetiştiricileri güç geçtikçe bu hastalığa yoğunlaşmış ve önlemler almaya başlamıştır.

Her yaşta bulunan hindi ve tavuğa direk temasla bulaştığı gibi, hasta olan hayvanların yumurtalarından da civcivlere geçmektedir. Enfeksiyon gelişimde duraklamaya yol açar, diğer taraftan da yumurtlama döneminde olan hayvanların verimini düşürür ve diğer hastalıklara karşı istekli olmasına neden olur.

CRD HASTALIK TEŞHİSİ

crd hastalığı, solunum yolları hastalığı

Klinik ortamda yapılan muayenelerde CRD hastalığına sahip olan hayvanların gözlerinde tek veya her iki tarafta da şişkinlik, burun deliklerinden gelen sümüksel akıntı, hırıltılı soluma veya güçlü solunum, tüy kabarması, verilen yemlere karşı isteksiz veya ilgisizlik, hareketsizlik görülür. Diğer teşhisler ise laboratuvar ortamında yapılan anatomo-patolojik, bakteriyolojik ve serolojik muayenelerden oluşur.

HASTALIKTAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

  1. Kanatlıları süreğen solunum yolları hastalığı yani CRD'den korumak için; civciv büyütme yerleri, kuluçkahane, kümes kuruluş ve havalandırma şekillerinin belli başlı standartlara uygun olmasına,
  2. Kümes içinde veya dış sahada belirli tavuğun barındırılmasına,
  3. İlk ay civcivlerin sağlıklı veya arızasız büyümesi için yem, büyütme yerleri ve ısı derecesinin gerektiği gibi yapılmasına,
  4. Kümes içindeki hayvanların direk olarak cereyana maruz bırakılmamasına,
  5. Hayvanlara verilen yemlerin kalori, protein, mineral ve vitamin yönünden yeterli ve dengeli olmasına dikkat edilmelidir.

0 yorum