SÜLÜN BAKIM VE BESLEME

Sülün bakımı, sülün besleme, sülün
SÜLÜN BAKIM VE BESLEME

Sülünler günümüzde av, et ve hobi amaçlı yakalanmakta ya da beslenmektedir. Birçok sülün türünün avlanması ile dünyada doğal yaşam alanları da bozulup, sülünler nesillerini devam ettirememektedir. Sayılarında artışa gidilmesi için de çiftlik ya da üretim merkezlerinde sülün çeşitleri bakılıp beslenmekte ve bu sayede soyları devam ettirilmektedir.

Sülünler yaşam alanları, beslenmeleri, üremeleri ve verimliliği bakımından birçok farklılık göstermektedir. Hangi sülünün besleneceğini karar verdikten sonra barınaklarının yapılması ilk sırada gelir.

Sülün Kafesleri

Hareketli ve uçucu olan sülünlerin besleneceği yerler oldukça önemlidir. 3 dişi ve 1 erkek sülünden oluşan aile kafesleri ideal olarak 10-15 m² aralığında olmalıdır. 4 m² alan kapalı kısımdan oluşur. Ön, yan ve arka taraf tamamen kapalı ve üst taraf da çatıdan oluşmalıdır. Sülünlerin ve bakıcının girip çıkabileceği bir kapı kapalı alan için yeterli olur. Geri kalan alanın ise yan ve üstü tel ile çevrili olarak bahçe alanı oluşturulur. Tel aralıkları 2*2 yapılarak dışarıdan kuş ya da kemirgenlerin girişi engellenmektedir. Bahçe zeminin altlığı kum ya da toprak olabildiği gibi kapalı kısmın altı betondan oluşur. Beton üzerine de altlık olarak kaba talaş ya da saman kullanılabilir. Ayrıca bahçe kısmına sülünlerin zarar vermeyeceği ağaç ve bitkiler dikilebilir.

Sülünler yüksek yerlerde tünemeyi sevdikleri için yerden 1-1.5 metre yüksekliğinde olacak şekilde ağaç tünekler kullanılır. Kapalı kümesin içerisine 1 metre yüksekte yumurta folluğu konulur. Folluk malzemesi olarak saman kullanılabilir. Sülün bakımı için yem ve su kapları sülünlerin ulaşabileceği noktalarda olmalı ve düzenli olarak temizlenmelidir.

Sülünlerde Beslenme

sülün beslemek sülün bakımı
SÜLÜNLERDE BESLENME

Bölümler halinde uygulanması gereken sülün nasıl beslenir sorusunun cevabı sırası ile aşağıda belirtilmiştir. Fabrika yemleri ile sülün şu şekilde beslenebilir:
  • İlk 2 hafta boyunca etlik civciv yemi
  • 2-10 hafta arası etlik piliç yemi
  • 10 haftadan itibaren piliç geliştirme yemi
  • Yumurta döneminde damızlık yumurta yemi
Sülünler besin ihtiyacında hindiler ile eşdeğerdir. Hindi yemi de kullanılabilir. 8 haftalığı tamamlayan sülünlere verilecek olan yemin palet olması tavsiye edilir. Sülünler palet yemi iştahlı bir şekilde tüketirler.

Fabrika yemlerinin dışında sülünlere buğday, fiğ, ay çekirdeği, darı ve burçak gibi taneli yemler de verilebilir. Sebze ve yeşilliği seven sülünlere başlıca marul, kıyılmış yonca, lahana yaprağı ve turp belli aralıklar ile verilebilir. Ayrıca ayda 2 defa 3 gün olacak şekilde sularına vitamin takviyesi yapmak sülünlerin daha sağlıklı kalmalarını sağlayacaktır.

Sülünlerde Sağlık

Tüm kanatlılarda olduğu gibi sülünlerin yaşadığı ortama da aynı temizlik ve dezenfekte işlemleri uygulanır. Veteriner yardımı ile gerekli olan aşı takvimi belirlenip uygulanır. Bu sayede birçok hastalığa karşı bağışıklık kazanan sülünler hastalıklara yakalanmaz ya da hastalıkları kolay bir şekilde atlatabilirler.

0 yorum