KAZLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ

 

Kazların bakım şartları, kaz bakımı, kaz barınağı
KAZLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
Kazlar diğer kanatlı çiftlik hayvanlarına göre bazı önemli özellikleri ile ayrı tutulmaktadır.

Otlatılabilir Olmaları

Kazlar iyi bir şekilde otlatılabilir. Böylece yem giderlerinden %30 kadar tasarruf sağlanmaktadır. Diğer kanatlı çiftlik hayvanlarına göre çimleri en kısa kesmeleri ile tanınırlar. Ayrıca neredeyse bütün hayatlarını çayırlar üzerinde geçirebilirler. Su kanatlıları grubunda yer almasına rağmen kazlar su olmayan bölgelerde de yaşamlarını sürdürürler. 1 haftalık olan kazlar çayırlarda otlamaya başlarlar. Kuru otları tüketmeyi tercih etmezler. Kazların büyüklük ve çayırın kalitesine bağlı bir şekilde 1 dönüm alan üzerinde yaklaşık 20-40 kaz ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Yabancı Ot İle Mücadele Edebilirler

Kazları diğer hayvanlardan ayıran en ilgi çekici özelliği arasında bitki tarımında yabancı ot ile mücadele edilmesinde kullanıma uygun olmaları gelebilir. Tarlada ekili olan asıl bitkilere zarar vermeden kazlar genç yabani otları tanıyıp yerler. Böylece endüstriyel bitkilerin etrafını saran yabancı otlar herhangi tarım ilacı kullanılmadan kazlar tarafından yok edilebilir. Ayrıca toprağa dane yem serpilerek kazların performansında artış da gerçekleşmesi sağlanabilir.

Oldukça Dayanıklıdırlar

 Bilindiği üzere tavuklar için birçok hastalık sorun haline gelmiştir ve gün geçtikte hastalıklar ve etkileri de artmaktadır. İyi bir kaz bakımı yapılır ise tavuklarda görülen bu sorunlara kazlarda rastlanmamaktadır. %5-%10 ölüm oranı tavuklar için normalken, kazlarda bu oran %1 ile %7 arasında gözlemlenmektedir. Bu da kazların oldukça dayanıklı olduğuna bir işarettir.

Oldukça Ekonomik Olurlar

Yetiştirme ve bakım gereksinimleri diğer kanatlı hayvanlara göre kazlarda oldukça kolay ve masrafsızdır. İlaç masraflarının ve ölüm oranlarının az miktarlarda olması kazların dayanıklılığı sayesinde gerçekleşmektedir. 3 tarafı kapalı olan basit planlı barınaklarda ve hatta diğer kanatlı hayvanların barınaklarının köşesinde bir yerde kazlar kolay bir şekilde barınabilir. Civciv döneminde titiz bir şekilde bakılan kazlar hayatlarını kolay ve ve sorunsuz bir şekilde sürdürebilmektedir. Kazların bakım şartları diğer hayvanlara göre daha kolaydır.

BARINAKLAR


Kazların bakım şartları, kaz bakımı, kaz barınağı
BARINAKLAR

Kazlar genellik ile açık alanlarda yetiştirilmektedir. Aşırı soğuk ve fırtınalı geçen havalarda yetişkin kazlar barınaklara girmeyi tercih etmezler. Soğuk olan bölgelerde tavuk kümesleri, ambarlar ya da açık sundurmalar kaz barınağı olarak kullanılabilir. Kazların barınaklarının kedi, köpek ve farelerden korunması gerekir. Kafes, kutu ya da fıçı içlerinde kazlar yuva yapabilmektedir. Aynı yuva içerisinde 3 dişi kaz barınabilmektedir. 6-8 haftalık olan kazlar barınaklara gerek duymasa da çok soğuk havalarda dışarıda kaldıklarında zarar görme olasılıkları da vardır.

Isı

Kapalı barınakları ısıtmak için mazot, gaz ya da elektrik ile çalışan ısıtıcılar kullanılabilir. Kaz civcivleri tavuklarınkine göre uzun ve iridir. 250 Watt gücünde olan bir ampul küçük bir sürüyü ısıtmak için yeterli, ekonomik ve pratik olur.

Altlık

Kaz barınaklarının tabanı 7,5-10 cm kalınlığında altlık ile kaplanmalıdır. Altlık sayesinde taban sıcak olur, nem absorbe edilir. Altlık olarak talaş, ince kıyılmış saman, ağaç kıymıkları, kağıt kırpıntıları ve benzeri olan maddeler kullanılır.

Folluk

Kazlar yumurtlamak için özel bir yere ihtiyaç duymazlar. Ancak yapılacak folluklarda yumurtalarını oraya bırakmaları için teşvik edilebilir. Follukların alanı 60X60 veya 50X50 cm ve yüksekliği de 45 cm civarında olabilir.

Yemlik ve Suluk

Yemlerin etrafa saçılması, kazların içme suyu içerisine girmemesi ve suyun etrafa dağılmaması için yemlik ve suluk kullanılmaktadır. Kazların sayısına göre ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yemlik ve suluk temin edilmesi gerekir.

Kazlarda Kuluçka

Doğal şartlarda anaç kazlar 10-12 adet yumurta üzerine kuluçkaya yatmaktadır. 29-31 gün arasında yumurtalar içerisinde civcivler çıkar. Kuluçka makinesi için düzgün yumurtalar seçilip temizlenir ve yine aynı süre zarfında civcivlerin çıkması beklenebilir. 

 

0 yorum