SÜLÜNLERDE ÜREME VE CİVCİV BÜYÜTME
SÜLÜNLERDE ÜREME VE CİVCİV BÜYÜTME |
Erkek sülünler fazlası ile albenili ve gösterişli tüy renklerine sahiptir. Çiftleşme mevsiminde erkek sülünlerin renkleri daha güzel ve parlak bir hale bürünür. Dişi sülünler erkekler kadar renkli değil, sade bir görünüme sahiptir. Erkek sülünler renkli tüylerine 1-1.5 yaşlarında kavuşurlar. Genç hayvanlar kahverengi ve gri tonlarında renklere sahiptir.
Hatun, gümüş, sarı-kırmızı altın ve kral gibi sülün çeşitleri evcil bir şekilde beslendiğinde çiftleşme dönemleri geldiği zaman 1 erkek 4 dişi olacak şekilde aynı ortamda bulundurulur. Aynı kafes içerisinde birden fazla erkek sülün olması birbirleri ile kavga etmelerine neden olup ölümlerine bile yol açabilir. Dar kümeslerde çiftleşme döneminde erkek sülünler dişileri hırpalayıp zarar verebilir. Bu durum gözlenip önlem alınması gerekir.
Belirtilen sülün çeşitlerinin dişileri 1 yaşında yumurtlamaya başlarlar ve 2 yaşına ulaştıklarında yumurta verimlerinde artış görülür. Sülünlerde yumurtlama cinslere ve yaşadıkları il bölgelerine göre farklılık gösterebilir. Ortalama olarak Mart-Nisan gibi yumurtaya başlayan dişiler Ekim ayına kadar bu verimi sürdürebilir. Yaşlı dişiler ise yumurtlamaya daha erken aylarda başlar.
Yumurtalar günde birkaç kez toplandıktan sonra civciv çıkımı için kuluçkaya koyulmalıdır. Kuluçka makinesine tavuğunki ile aynı olan ayar ile koyulup civciv çıkımı beklenebilir. Aynı zamanda ufak cins gurk tavuğun altına da yumurtalar konup çıkım sağlanabilir. Sülünler evcil ortamda nadir de olsa kendi yumurtaları üzerine yatıp yavrularını çıkartmaktadır.
SÜLÜN CİVCİVLERİNİ BÜYÜTMEK
Sülün civcivleri kekliklerin bakıldığı kafes ortamlarında ideal bir şekilde bakılır. Beslenecek sülün civcive göre kafes ebatları 1*1-2*1 metre gibi çeşitlikte olabilir. Civcivlerin dışkı ile temasını kesmek için kafeslerin altında tel ya da ızgara olmalıdır. Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra 35 derece sıcaklıkta olan kafese konmalı ve ardından her hafta 2 derece sıcaklık düşürülmelidir. Civcivlerin dışkıları her gün temizlenmeli ve bulundukları oda düzenli olarak havalandırılmalıdır.
Sağlıklı bir şekilde sülün yavrusu nasıl beslenir herkesin değindiği bir noktadır. Civcivler çıktıktan sonra 2 haftalık olana kadar etlik civciv yemi ile beslenir. 2-10 hafta aralığında etlik piliç yemi ve 10 haftadan sonra piliç geliştirme yemi ile sağlıklı bir şekilde gelişimleri sürdürülür. Yumurta dönemine giren sülünler ise damızlık yumurta yemi ile beslenebilir.
Belirtilen yemler dışında sülünler fiğ, buğday, ay çekirdeği, burçak ve darı gibi tane yemler ile de beslenebilir. Ayrıca sebze ve yeşillik de alternatif olarak verilebilir.
0 yorum