BEÇ TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ
BEÇ TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ |
İlk olarak Mısırlılar tarafından evcilleştirilen Beç tavuğu, İran tavuğu ve Tokat tavuğu olarak da isimlendirilmektedir. Anavatanı Afrika olan beç tavukları sahra kısımlarında yaşamakta ve Güney Afrika'da avlanma amacı ile ilk sırada yer almaktadır. Doğal hayatta ortalama yaşam süreleri 12 yıl civarındadır.
İlkbahar aylarında üreme dönemlerine giren tavukların kuluçka süresi ortalama 30 gün civarında olmaktadır. Beç tavuklarının görünümü çıplak kafa yapısı ve kırmızı boyun derisi ile ön plana çıkmaktadır. İnci (gri), beyaz ve koyu renkli (mor) tüy yapısına sahiptir. İnci ve beyaz olan varyetelerin fiyatı daha pahalıdır. Dişi tavuklar yuva yapmak için oldukça fazla uğraşmazlar ve harika bir şekilde bie defada 20 yumurta bırakabilirler. Tavuk yumurtalarına göre beç tavuklarının yumurtaları daha ufaktır ve sarı renkleri daha koyu kıvamdadır. Yumurta ve etin kullanımı lüks lokantalarda tavsiye edilmektedir.
Beç Tavuğu Özellikleri
BEÇ TAVUĞU ÖZELLİKLERİ |
- Etlerinin lezzeti ile Tokat tavuğu özellikleri arasında ilk sırada yer almaktadır. 5-6 aylıkken tüketilmeli tercih edilir.
- İran tavukları sürüler halinde ve çalılık alanlarda yaşarlar.
- Dişi tavuklar yuvalarını yerde bulunan çukurlara yapmayı tercih ederler.
- Hem etçil hem de otçul şekilde beslenirler. Bitki tohumları, böcek, tahıl, meyve ve otsu bitkiler ile beslenebilirler.
- Gün batımı ya da şafak vakitlerinde Tokat tavukları uçarlar.
- İyi bir koşucu oldukları gibi gerektiği zaman çok güçlü bir şekilde uçarlar.
- Gece olduğu zaman ağaçları tünemek için kullanırlar.
0 yorum