KANLI İSHAL (KOKSİDİYOZ)

kanlı ishal, koksidiyoz, kanlı dışkı

Bağırsak sistemini etkileyen paraziter hastalık olan kanlı ishal Elimeria cinsinden protozoonların yol açması ile ortaya çıkar. Oldukça yüksek yayılmaya sahip olan hastalık ciddi problemlere; verim kaybına ve ölüme neden olur. Genç yaşta olan hayvanlar enfeksiyona karşı daha duyarlı bir haldedir. Özellikle tavuklarda 4-6 hafta arasında olanlar etkilenmektedir. Etkenin birçok farklı modeli bulunur ve her biri farklı noktayı etkiler.

HASTALIĞIN BULAŞMASI

Enfekte olmuş olan hayvanlar dışkı yolu ile parazit yumurtalarını oldukça bol miktarda etrafa yayarlar. Yumurtalar altlıkta ve bulaşmış olan her materyal üzerinde bulunur. Uygun ortam ve şartlarda sporlanma gerçekleşir. Bir başka hayvan dışkıyı ağız yolu ile aldığında enfeksiyonu da beraberinde almış olur. Etken hayvanın bağırsağına ulaşarak bu hayvanın da koksidiyoz hastalığına yakalanmasını sağlar. Bu döngü bu şekilde devam ederek her kanatlıya ulaşmaya çalışır.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

kanlı ishal, koksidiyoz, kanlı dışkıİlk olarak hayvanlarda ishal, kanlı dışkı, dışkıda renk değişimi ve sindirilmemiş olan yem atığı görülür. Bunların yanı sıra verim kaybı, gelişimde olan bozukluklar, tüy kalitesinde bozulma, tüy kabarması ve devamında ölümler de ortaya çıkar. Bağırsak sisteminde var olan problemden dolayı hastalığa yakalanmış olan hayvan ikinci enfeksiyona her zaman açık olur. Bağırsakların sindirim yeteneği de nedbe dokusunun gelişmesi ile azalır. Gözle görülen en belirgin belirti kanlı dışkı veya kanlı ishaldir.

TEDAVİ

Kanlı ishal hastalığına yakalanmış olan hayvanlarda tedavi ilaçlar ve canlı aşılar ile sağlanır. Fark edildiği gibi hastalığa yakalanmış olan hayvanlar sürüden ayrı tutularak veterinere götürülmelidir. 

Önlenmesi için öncelikle alt taban, ışıklandırma, havalandırma, sıcaklık ve nem standartlara uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu sayede birçok hastalık önlenebilir.

0 yorum